Hyoseris (Semirten)

Özet

Hyoseris (Semirten) genelde kayalık alanlarda görülen, yaprakların tabanda rozet yapması ve zaman zaman etli olması ile karakteristik olan türlere sahip bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Hyoseris (Semirten) genellikle 5 ila 60 cm büyüyebilen, kazık köklü ve tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Bunlar sıkapoz, rozetsi, gövdesiz ya da çalımsı karakterdedir. Yaprakların tamamı tabandadır. Yaprak ayası basit ya da bölünmüş olup bazı türlerde etlidir. Çiçek gövdeleri yapraksızdır ve tek ışınsal kömeç taşır. İnvolukrum silindirik çan biçimlidir. Çiçek tablası koniksidir. Çiçekçikler erselik, verimli, sarı renkli ve sıklıkla alt yüzeyleri mor şeritlidir. Filariler kiremitsi dilişli ve iki sıra halindedir. Bunlar mızraksı ve zarsı kenarlıdır. Kapçığın ucu kesik olup nadiren gaga görülmektedir. Diğer yandan üç tür kapçık bulunmaktadır. En dıştaki kapçık sıkıştırılmıştır ve sorguç 0,6 ila 1 mm uzunluğundaki pullardan oluşan sorguca sahiptir. Ortadaki kapçık sıkıştırılmıştır ve 5 ila 8 mm uzunluğundaki tüylerden oluşan sorguca sahiptir. İçteki kapçık ise silindiriktir ve sorguç yapısı ortadaki ile benzerdir. Bitkiler çoğunlukla kayalık alanlarda görülmektedir. Cins Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca domuz hindibası anlamına gelir. Cinsin hem hoş olmayan kokusuna hem de domuzlar tarafından sevilerek tüketilmesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Hyoseris radiata

Hyoseris radiata

Semirten