Tanımı
Hyoseris radiata (Semirten) genellikle 10 ila 45 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar 7 ila 25 cm uzunluğunda, ters mızraksı, az teleksi, sıklıkla çengel dişli, loblar zaman zaman kiremit dizilişli, tüysüz ya da unlu, sap sıklıkla kıllıdır. Çiçek gövdesi diktir ve çiçek başı altında şişkin değildir. Filariler tüysüz ya da unlu, dıştakiler darca yumurtamsı, 4 ila 5 mm. uzunluğunda; içtekiler mızraksı, 12 ila 14 mm uzunluğunda; meyve zamanı yayılıcıdır. Kapçık 8 ila 12 mm uzunluğunda, tüysüz ya da havlıdır. Yaprakları pişirilerek yenilmektedir. Hyoseris radiata (Semirten) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Semirten ile ilgili bilgi → Hyoseris || Papatyagiller ile ilgili bilgi → Asteraceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Kayalık alanlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kandıra ilçesinden 1943 yılında kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik. Bitkinin kayıt bildirilen bölgede yaşanan yapılaşmanın kurbanı olması mümkündür.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca domuz hindibası anlamına gelir. Cinsin hem hoş olmayan kokusuna hem de domuzlar tarafından sevilerek tüketilmesine işaret eder. Tür adı Latince yayılan/ışınsal anlamına gelir. Yaprakların yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Dens leonis minor, foliis radiatis”tir.
Bir yanıt yazın