Site icon Kocaeli Bitkileri

Hyoscyamus albus (Ak banotu)

Hyoscyamus albus

Hyoscyamus albus: 03/06/2018; Seyrek; 1 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde açık yeşil renkli ve tüylüdür. Yapraklar saplı, 3 ila 11 cm uzunluğunda, yumurtamsı ila dairesel ve kenarları testere dişlidir. Çiçekler yeşilimsi ila sarımsı beyaz renklidir ve iç bölümde koyu menekşe renkli bir bölge bulunur. Meyveler turuncu ya da sarı renklidir. Tohumları genelde beyaz ya da koyu sarı renklidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar olgunlaştığında hemen ekilmesi gerekir. Aksi takdirde çimlenmeyebilirler.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarı, kayalık bölgeler ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gavur haşhaşı ve ak banotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca domuz fasulyesi anlamına gelir. Klasik metinlerde ban kelimesi Moringa oleifera türü için kullanılır. Hyoscyamus için kullanılan isim ise benc/bancdir. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Hyoscyamus albus major”dur.

Tıp

Yatıştırıcı ve ağrı kesicidir. Yaprak ve tohumlar yatıştırıcı, spazm çözücü, idrar söktürücü, uyuşturucu ve sakinleştiricidir. Boğmaca ve astım vakalarında başvurulur. Tohumları diş ağrısını gidermek için kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version