Hordeum vulgare (Arpa)

derleyen:

cins:

Bitkiler › Buğday takımı › Buğdaygiller › Arpa › Arpa

Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.

1 metre büyüyebilir. Tohumlar ağustos ayında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir.

Bitki doğal olarak batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın büyük bir bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Ekili alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Dilimizde Arpa adı ile bilinmektedir.

Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.

Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Tahıllar arasında ilk ekimi yapılandır. Hindistan’da hem yabanisi hem de kültüre alınmışı mevcuttur. En iyi ekmeği ayrıca yulaf lapasını ondan yaparlar. Bununla birlikte onların en sevdiği tahıl pirinçtir. Arpadan, arpasuyu yaparak insanlığa bunu armağan etmişlerdir. Arpa insanoğlunun gıdaları arasında en eski olanıdır. Gladyatörler de eskiden arpaadam olarak anılırlardı. Yunanlılar arpa lapasını diğer tüm tahılların lapasına tercih ederler. Arpayı suya batırırlar ve bir gece kurumaya bırakırlar, ertesi gün ateşin yanında kurutup değirmende un haline getirirler. Hazır olduğunda; öğütülmüş keten tohumu, kişniş tohumu ve tuzla beraber kavrulur. Arpadan elde edilen ekmek önceleri çok tüketilirken şimdilerde arpa genellikle hayvanlara verilir. Arpasuyunun güç ve sağlık için çok faydalı olduğu Hipokrat tarafından kanıtlanmıştır ve kitaplarından birinin tamamını arpasuyunun faydalarına ayırmıştır. Utica’nın arpasuyu bunlar arasında en kalitelisidir. İlk olarak on bin yıl önce Mezopotamya ve Mısır’da kültürü alındığı bilinir. Günümüzde en çok üretimi yapılan dördüncü tahıldır. Arpa bir dönem uzunluk ve para birimi olarak kullanılmıştır. Sümer tanrıçası Şala’nın sembolüdür.

Tohumlarından elde edilen un ekmek ve poğaça gibi gıdaların yapımında kullanılır. Gluten içeriği düşük olduğu için buğday ekmeği yapımına uygun değildir. Fidelerin suyu meyve suyu gibi tüketilir.

Sürgünleri idrar söktürücüdür. Tohum filizleri, müsekkin, anne sütü azaltıcı, balgam söktürücü, yatıştırıcı ve mide kuvvetlendiricidir. Tohumları hazmettirici, yumuşatıcı, besleyici, ateş düşürücü ve mide kuvvetlendiricidir.

Uzun süre arpa ununa maruz kalmak astıma neden olabilir.