Site icon Kocaeli Bitkileri

Hordeum murinum (Pisipisiotu)

Hordeum murinum

Hordeum murinum; 13/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 40 cm büyüyebilir. Gevşek küme ya da tek haldedir. Yapraklar düz, mat yeşil renkli, yumuşak tüylerle kaplı, 7 ila 20 cm uzunluğunda ve 3 ila 8 mm genişliğindedir. Başak 4 ila 10 cm uzunluğunda, 1 ila 2,5 cm genişliğinde, dikdörtgensi ve kırılgan eksenlidir. Merkezdeki başakçığın dışkavuzları 1,5 ila 3 cm uzunluğunda ve darca mızraksı, içkavuz 7 ila 12 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Yanal başakçıkların dışkavuzları 1,5 ila 3 cm uzunluğundadır. İçkavuz uzun kıçıklıdır. Kılçık 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Merkezdeki çiçekçikler sapsız ya da neredeyse sapsızdır ve yapraklar yeşildir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık yamaçlar, stepler, tarlalar ve çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde duvar arpası, yabani arpa ve pisipisi otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kıllı anlamına gelir. Cinsin uzun kılçıklarına (awn) işaret eder. Dilimizdeki arpa kelimesi Türkçe kökenlidir. Tür adı Latince fare anlamına gelir. Plinius bitkiden “fare arpası” olarak bahseder.

Tarihi

Dioscorides 4-32: Taze iken tüketen sığırları şişirdiği bilinir.

Plinius 22-65: Fare arpası dediğimiz bitki dövülerek şarapla alınırsa âdet söktürücüdür.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları un halinde getirilerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Mesane rahatsızlıklarının tedavisinde kaynatılarak kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version