Özet
Hordeum marinum subsp. gussoneanum (Yatık arpa) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Hordeum marinum subsp. gussoneanum (Yatık arpa) genellikle 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövdeler demetsidir. Yapraklar 1 ila 3 mm genişliğinde, her iki yüzeyi de cılız tüylü ya da alt yüzeyi çıplaktır. Başak 2 ila 5 cm uzunluğunda, 1 ila 2,5 cm genişliğinde, dikdörtgensidir ve eksen kırılgandır. Merkez başakçık dışkavuzu 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, şeritsi bizsi, içkavuz genellikle 5 ila 7 mm uzunluğunda, sapsız, çıplak ve kılçık 6 ila 18 mm uzunluğundadır. Yanal başakçık dışkavuzu 0,9 ila 2,2 cm uzunluğunda ve şeritsiz bizsidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaç, step, yol kenarı ve deniz kıyısında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde yatık arpa adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kıllı anlamına gelir. Cinsin uzun kılçıklarına (awn) işaret eder. Dilimizdeki arpa kelimesi Türkçe kökenlidir. Tür adı Latince denize yakın anlamına gelir ve açık bir şekilde türün habitat tercihine işaret eder. Alttür 8 Şubat 1787 – 14 Ocak 1866 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitkibilimci Giovanni Gussone‘a adanmıştır.
Bir yanıt yazın