Site icon Kocaeli Bitkileri

Holcus lanatus (Tüylü balotu)

Holcus lanatus

Holcus lanatus; 14/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 cm ila 1 metre büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Kadifemsi gri yeşil yaprakları vardır. Bu yapraklar sayesinde çiçekleri yokken bile kolaylıkla ayırt edilebilir. Gövde yuvarlaktır. Gövde tabanı beyazdır ve pembe çizgiler görülür. Büyük miktarda tohum üretir. Çiçek kurulu 5 ila 15 cm uzunluğunda, 2 ila 4 cm genişliğinde, dikdörtgensi, gürbüz ve genellikle mordur. Dallar 2,5 ila 4,5 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 3 ila 5 mm uzunluğunda ve dikdörtgensi ila mızraksıdır. Dil 4 mm uzunluğunda, küt ve tüylüdür. Dışkavuz mızraksı ve küt uçludur. İçkavuz 1,5 ila 2 mm uzunluğundadır. Agresif ve istilacı bir türdür. Günün erken saatlerinde çok belirgin olurlar, çünkü çiğ taneleri gövde ve yaprak üzerindeki tüylere yapışır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kıyısı, orman açıklıkları ve alpin çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü balotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca cazip anlamına gelir. Türü tanımlamak için ilk defa Gaius Plinius Secundus tarafından kullanılmıştır. Cins adının ayrıca Antik Yunanca duvar arpasıdram ve dışarı çıkardım anlamlarına gelmesi de muhtemeldir. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir. Türün yumuşak tüylerle kaplı olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen lanatum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version