Himantoglossum (Keşkeşçiçeği)

Özet

Himantoglossum (Keşkeşçiçeği) genelde ormanlık alanlarda görülen ve sağlam yapılı orkideleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Tanımı

Himantoglossum (Keşkeşçiçeği) dik ve sağlam yapılı bitkilerden oluşan bir cinstir. Kökgövde iri yumrulu olup yumrular yumurtamsı ya da yumurtamsı-dikdörtgensi ve düzdür. Gövde dik, yapraksı ve çıplaktır. Gövdede mızraksı ila dikdörtgensi yapraklar görülür. Bunlar sıklıkla iri, dikdörtgensi-dilsi ve beneksizdir. Çiçek durumu geniştir ve çok sayıda çiçek barındırır. Çiçek bırahteleri zarsı olup çiçek külahından kısa ya da onunla aynı uzunluktadır. Çiçekler iri ve yeşilimsi ila morumsudur. Çiçeğin orta lobu kayış biçiminde ve uzundur. Taç ve çanak yapraklar birleşerek küt uçlu bir külah oluştururlar. Taç yapraklar dardır. Labellum mahmuzlu, üç loblu, külahtan çok daha uzun, yan lobları kısa, eğikçe şeritsi ila üçgensi-oraksı, kenarları dalgalı; orta lob uzun, şeritsi, kayış biçimli, sıklıkla derin çatallı ve sarmal olarak kıvrılmıştır. Sütun kısadır. Pollinia iki adettir. Yumurtalık sapsız ve bükülmüştür.

Çoğunlukla ormanlık alanlar ile makiliklerde görülür. Cins Akdeniz havzasına özgüdür. Türler salep elde etmek için toplanmaktadır ancak bu hem kanunla yasaklanmıştır hem de nadir olan türlerin neslini tehdit etmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Yunanca kayış dil anlamına gelir ve açık bir şekilde labellumun ortasındaki lobun belirgin biçimde çiçeğe oranla hayli uzun olmasına işaret eder. Bu özelliği nedeniyle bitkiler, kertenkele gibi uzun dilli olmaları ile bilinen çeşitli sürüngenlerin adı ile de anılır.

Kocaeli’ndeki türler

Himantoglossum caprinum

Himantoglossum caprinum

Kayışlı keşkeş