Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Keşkeşçiçeği › Kayışlı keşkeş
Nadir bitki, Öksin elementi, Asgari endişe (LC).
100 cm büyüyebilir. Gövde üst bölümde mor menekşe lekelidir. Yapraklar mızraksı, alttakiler daha geniştir. Çiçek kurulu başak formunda gevşek, 45 cm uzunluğunda ve 1,5 cm genişliğindedir. Bırahte darca mızraksıdır. Çiçekler genellikle parlak mor renklidir. Çanak yaprak yumurtamsı dikdörtgensi, 14 ila 17 mm uzunluğunda ve yeşilimsi mor sorguç formundadır. Dudak büyük, koyu mor tüylü, orta lob 10 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2,5 mm genişliğinde, tepede derince bölünmüştür. Mahmuz koniksi ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır.
Avrupa’dan İsrail ve İran’a kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Ormanlık alanların sınırlarında, makilik ve çalılıklarda görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Karamürsel ilçesinde 3, İzmit ilçesinde 2, Derince ilçesinde 1 ve Kandıra ilçesinde 1 birey saptanmıştır.
Dilimizde Kayışlı keşkeş adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
300 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Yunanca kayış dil anlamına gelir. Çiçeğin ortasındaki lobun belirgin biçimde çiçeğe oranla hayli uzun olmasına işaret eder. Bu özelliği nedeniyle bitkiler, kertenkele gibi uzun dilli olmaları ile bilinen çeşitli sürüngenlerin adı ile de anılır. Tür adı Latince keçiye ait anlamına gelir. Bitkilerin sıklıkla keçiler tarafından yenilmesine işaret etmektedir. Kocaeli’nde, özellikle Kocaeli Çayırova yolunda bulunan sınırlı popülasyon haziran ayında çiçek açar ancak çoğunlukla bitkinin yapraklarının çıkmaya başladığı mayıs ayında bölgede bulunan karacalar (Capreolus capreolus) tarafından tüketilirler.









Doğan, Hüseyin (2022). Himantoglossum caprinum (Kayışlı keşkeş) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/himantoglossum-caprinum/ Erişim tarihi: 6 February 2023