Site icon Kocaeli Bitkileri

Hieracium sabaudum (Kaba şahinotu)

Hieracium sabaudum

Hieracium sabaudum: 06/10/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Hieracium sabaudum (Kaba şahinotu) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Hieracium

Şahinotu

Tanımı

Hieracium sabaudum (Kaba şahinotu) genellikle 25 ila 65 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde yapraklıdır ve tek bir kökten çıkar. Gövde sütlü bir özsuyu barındırır. Gövdenin alt bölümünde yoğun biçimde uzun ve beyaz tüyler vardır. Saplar da tüylüdür. Sitolon görülmez. Yaprakların tamamı gövdede olmak üzere 12 ila 20 adet olup mızraksı, 3 ila 8 cm uzunluğunda, 1 ila 2,5 cm genişliğinde, kenarları genellikle dişli, ucu sivri ila sipsivridir. Yaprakların alt yüzeyinde uzun ve ince tüyler görülür. Kömeçler 25 ila 30 adettir. Çiçek durumu sapı yıldızsı havlıdır. İnvolukrum çansı ve 8 ya da 9 mm çapındadır. Filariler 21 adet, uçları yuvarlak ve yıldızsı havlıdır. Çiçekçikler 40 ila 60 adettir. Taç 10 mm uzunluğunda ve sarı renklidir. Kapçık sütun gibi ve 2,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Sorguçta 60 adet ve saman renkli kıl mevcuttur. Oldukça agresif bir türdür ve kolayca yayılmaktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde kuzey Amerika’da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, yol kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kaba şahinotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şahin anlamına gelir. Bitki ile beslenen şahinlerin görme yeteneklerini bitkiden aldıklarına inanılmasına atıfta bulunur. Plinius şöyle der: “Bu bitki hieracion olarak bilinir, çünkü şahinler görüşlerini keskinleştirmek için bitkinin suyunu gözlerine serperler”. Tür adı Latince Savoy anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Savoy, önceden Sabaudia olarak bilinen Alp bölgesinin adıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version