Site icon Kocaeli Bitkileri

Hieracium racemosum (Gül şahinotu)

Gül şahinotu

Hieracium racemosum: 06/09/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Hieracium racemosum (Gül şahinotu) genellikle orman sınırlarında görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Hieracium

Şahinotu

Tanımı

Hieracium racemosum (Gül şahinotu) genellikle 30 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde boyunca basit salgısız tüyler vardır ve bunlar alt bölümde yoğundur. Yaprakların tamamı gövde yaprağıdır, 25 ila 70 mm uzunluğunda ve 20 ila 35 mm genişliğinde, taban doğru hafifçe kümelenmiş halde, kısaca dişli, attakiler sapa doğru darca, üsttekiler tabana doğru yuvarlak, sapsız ya da yarı sarılıcıdır. Tamamının alt yüzeyinde basit birkaç salgılı tüy görülmektedir. Çiçek başı çok sayıdadır. Çiçek sapı yoğun yıldızsı tüylüdür. İnvolukrum 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Filariler genişçe şeritsi mızraksı, tepede küt ve birkaç yıldızsı ile salgılı tüylüdür. Dilsi çiçekler tüysüzdür. Kapçık 3,5 ila 4 mm uzunluğunda ve koyu kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita] Orman açıklıkları, yol kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde gül şahinotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şahin anlamına gelir. Bitki ile beslenen şahinlerin görme yeteneklerini bitkiden aldıklarına inanılmasına atıfta bulunur. Plinius şöyle der: “Bu bitki hieracion olarak bilinir, çünkü şahinler görüşlerini keskinleştirmek için bitkinin suyunu gözlerine serperler”. Tür adı Latince salkımlı anlamına gelir ve açık bir şekilde çok sayıda çiçek başı bulunmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “species a reliquis diversissima racemo simplici terminali fere pedali” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version