Site icon Kocaeli Bitkileri

Hieracium murorum subsp. bithynicum (Mavi şahinotu)

Hieracium murorum subsp. bithynicum (Mavi şahinotu)

Hieracium murorum subsp. bithynicum (Mavi şahinotu)

Özet

Hieracium murorum subsp. bithynicum (Mavi şahinotu) genelde yüksek rakımlardaki yamaçlarda görülen nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Hieracium

Şahinotu

Tanımı

Hieracium murorum subsp. bithynicum (Mavi şahinotu) genellikle 25 ila 70 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Odunsu kazık kökü çok sayıda lifli köke sahiptir. Gövdenin tamamı boyunca yıldızsı tüyler görülür. Yapraklar 5 ila 11 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 4,5 cm genişliğinde, yumurtamsı, eliptik ya da mızraksı, kenarları dişli, tabanda yüreksi ve tamamı yumuşak, basit salgısız tüylerle kaplıdır. Çiçek başı 12’ye kadardır. Çiçek sapı yoğun yıldızsı ve salgılı tüylerle kaplıdır. Çiçekler altın sarısı rengindedir. Kapçık siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde mavi şahinotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şahin anlamına gelir. Bitki ile beslenen şahinlerin görme yeteneklerini bitkiden aldıklarına inanılmasına atıfta bulunur. Plinius şöyle der: “Bu bitki hieracion olarak bilinir, çünkü şahinler görüşlerini keskinleştirmek için bitkinin suyunu gözlerine serperler”. Tür adı Latince duvarlar anlamına gelir ve bu bağlamda türün habitat tercihine dikkat çekmektedir. Alttür adı ise Latince Bitinya anlamına gelir. Alttürün yayılış alanına işaret eder.

Exit mobile version