Hieracium murorum subsp. bithynicum (Mavi şahinotu)

Tanımı

25 ila 70 cm büyüyebilir. Odunsu kazık kökü çok sayıda lifli köke sahiptir. Gövdenin tamamı boyunca yıldızsı tüyler görülür. Yapraklar 5 ila 11 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 4,5 cm genişliğinde, yumurtamsı, eliptik ya da mızraksı, kenarları dişli, tabanda yüreksi ve tamamı yumuşak, basit salgısız tüylerle kaplıdır. Çiçek başı 12’ye kadardır. Çiçek sapı yoğun yıldızsı ve salgılı tüylerle kaplıdır. Çiçekler altın sarısı rengindedir. Kapçık siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları ve yamaçlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. 700 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde mavi şahinotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şahin anlamına gelir. Bitki ile beslenen şahinlerin görme yeteneklerini bitkiden aldıklarına inanılmasına atıfta bulunur. Plinius şöyle der: “Bu bitki hieracion olarak bilinir, çünkü şahinler görüşlerini keskinleştirmek için bitkinin suyunu gözlerine serperler”. Tür adı Latince duvarlar anlamına gelir. Alttür adı ise Latince Bitinya anlamına gelir. Alttürün yayılış alanına işaret eder.