Hibiscus trionum (Kerkede)

derleyen:

Tanımı

50 cm kadar büyüyebilir. Gövde basit yıldızsı tüylüdür. Beyaz ya da sarı çiçeklerin merkezi mor renklidir. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeyi tercih eder. Çiçekleri sadece birkaç saat canlı kalır. Gövde dallıdır. Yapraklar uzun saplı, almaşlı dizilişli, elsi, derin loblu, tırtıklı ve koyu yeşil renklidir. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler parlak sarı renkli, tabanda koyu mor lekeli ve erseliktir. Tohumlar hızlı çimlenir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, tarlalar ve çayırlarda görülür. Kandıra ve Derince ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kerkede adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins etimolojisi açık değildir. Hatmi türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca kaynaklı bir kelimedir. Tür adı Latince üç bölümlü anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis tripartitis incisis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yaprak ve sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kök hayli lifli olsa da yenilebilir.

Tıp

Çiçekler idrar söktürücüdür. Kaşıntılı ve ağrılı deri problemlerinde kullanılır. Kurutulmuş yaprakları mide ağrısına iyi gelir.

Fotoğrafları