Hibiscus × rosa-sinensis (Japon gülü)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Hibiscus × rosa-sinensis (Japon gülü) genelde park ve bahçelere dikilen koşullar uygun olduğunda yıl boyu çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malvales

Ebegümeci takımı

Malvaceae

Ebegümecigiller

Hibiscus

Kerkede

Tanımı

Hibiscus × rosa-sinensis (Japon gülü) genellikle 1 ila 3 metre büyüyebilen ve 1,5 ila 3 metre genişliğe erişebilen her dem yeşil bir bitkidir. Dalcıklar silindirik ve seyrekçe yıldızsı tüylüdür. Sitipüller ipliksi, 5 ila 12 mm uzunluğunda ve tüylüdür. Yaprak sapı 5 ila 20 mm uzunluğundadır. Yapraklar genişçe ya da darca yumurtamsı, lobsuz, 4 ila 9 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğindedir. Ekçanak lobları 6 ila 7 arası sayıdadır. Çanak çansı, 2 cm uzunluğunda, yıldızsı havlı ve beş adet yumurtamsı ila mızraksı lobludur. Çiçek sapı 3 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçekler 10 cm çapında, beyaz, kırmızı, pembe ya da turuncu tonlarında olabilir. Kapsül yumurtamsı, 2,5 cm uzunluğunda, çıplak ve ucu gagalıdır.

Gözlem bilgileri

Bitkinin tropikal Asya orijinli olduğu tahmin edilmektedir ancak anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, parklar ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde japon gülü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ibisle birlikte anlamına gelir ve bitkilerin Threskiornithidae familyasına bağlı ibis kuşları ile birlikte sulak alanlarda görülmesine işaret etmektedir. Tür adı Latince Çin gülü anlamına gelir ve bu bağlamda tür literatüre Çin’den girmesine dikkat çekmektedir.

Gıda

Genç yaprakları ıspanak gibi tüketilebilir. Çiçekleri çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Çiçekler afrodizyak, yatıştırıcı, adet akışı teşvik edici, yumuşatıcı ve soğutucudur. Aşırı ve ağrılı adet kanaması, sistit, zührevi hastalıklar, ateşli hastalıklar, bronşiyal nezle, öksürüklerin tedavisinde ve saç büyümesini desteklemek için dahili olarak kullanılırlar. Yapraklar yatıştırıcı, iştah açıcı, yumuşatıcı ve müshil etkilidir.

Dikkat

Bilgi

Çiçeklerinden elde edilen boya kadınlar tarafından saçlarını siyaha boyamak için kullanılmıştır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir