Hibiscus moscheutos (Bataklık hatmisi)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Hibiscus moscheutos (Bataklık hatmisi) genelde bataklık alanlarda görülen ve yaz sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malvales

Ebegümeci takımı

Malvaceae

Ebegümecigiller

Hibiscus

Kerkede

Tanımı

Hibiscus moscheutos (Bataklık hatmisi) genellikle 1 ila 2,5 metre boylanabilen çok yıllık bir ottur. Gövde çıplak ya da değişken tüylüdür. Sitipül bizsi ve 1 ila 4 mm uzunluğundadır. Yaprak sapı, ayanın 1/4 ila 3/4 katı, çıplak ya da iyice tüylüdür. Yaprak ayası darca ya da genişçe mızraksı ila üçgensi yumurtamsı ya da dairesel, 3 loblu ya da lobsuz, 8 ila 20 cm uzunluğunda, 3 ila 13 cm genişliğinde, tabanı yüreksi ila kamamsı, kenarı kütdişçikli, dişli ya da testere dişli, ucu sivri ila sipsivridir. Çiçekler yaprak koltuklarında tektir. Çanak genişçe çansı, 1,5 ila 4 cm uzunluğunda, meyve zamanı hafifçe daha büyük, lobları üçgensi ya da üçgensi yumurtamsı ve yüzeyi tüylüdür. Taç hunimsidir. Taçyapraklar pembe ya da beyaz renkli, zaman zaman tabanları kırmızı beneklidir. Kapsül koyu kahverengi, yumurtamsı ila neredeyse küresel, 1,4 ila 3,5 cm uzunluğunda, çıplak ya da tüylüdür. Tohum kahverengi, böbreksi-küresel ve 2,5 ila 3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Alt türler] Deniz kıyısındaki bataklıklarda görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde bataklık hatmisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ibisle birlikte anlamına gelir ve bitkilerin Threskiornithidae familyasına bağlı ibis kuşları ile birlikte sulak alanlarda görülmesine işaret etmektedir. Tür adı Latince lapa kokulu anlamına gelir. Türün belirgin kokusuna işaret eder.

Gıda

Genel olarak bu cinse bağlı türlerin yaprak ve çiçekleri yenilebilir olsa da bu bitki ile ilgili bu kapsamda herhangi bir kayıt yoktur.

Tıp

Yaprak ve kökler müsilaj bakımından zengin olup yatıştırıcı ve yumuşatıcıdır. Dizanteri, akciğer rahatsızlıkları ve idrar yolu şikâyetlerinde kullanılır. Sapları kurutulup demlendikten sonra mesane iltihabı tedavisinde uygulanmıştır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir