Hibiscus (Kerkede)

Hibiscus (Kerkede) hakkında genel bilgiler.

Özet

Hibiscus (Kerkede) genelde iri ve gösterişli çiçekler açan ve çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen kalabalık bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malvales

Ebegümeci takımı

Malvaceae

Ebegümecigiller

Tanımı

Hibiscus (Kerkede) ot, çalı ya da tırmanıcılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler dik ve çıplak ya da tüylüdür. Yaprak ayası elsi loblu ya da düz ve tabandaki damarlar üç ya da daha fazla sayıdadır. Çiçekler koltuklarda, genellikle tek, zaman zaman neredeyse terminal bir salkımda küme halinde, beş parçalı ve erselik olup genellikle ömürleri bir gündür. Ekçanak lobları beş ila çok sayıda, serbest ya da tabanda bitişik, nadiren çok kısa ve bazen de hiç yoktur. Çanak çansı, nadiren sığ biçimde kupamsı ya da tüpsü, beş loblu ya da beş dişli ve kalıcıdır.

Taç genellikle iri, gösterişli, çeşitli renklerde ve sıklıkla merkezi koyu renklidir. İplikçik tüpü iyi gelişmiş ve tepesi kesik ya da beş dişlidir. Yumurtalık beş ya da on bölümlü, tohum taslağı bölüm başına çok sayıda, boyuncuk beş dallı ve tepecik top başlıdır. Meyve kapsül formunda, silindirik ila küresel, beş valfli, bölümlerinden ya da perdelerinden açılmakta ya da nadiren kendi kendine açılmamaktadır. Tohumlar böbreksi, tüylü ya da salgılı ve sivilcelidir. Cins ılıman ve tropikal kuşaklara özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ibisle birlikte anlamına gelir ve bitkilerin Threskiornithidae familyasına bağlı ibis kuşları ile birlikte sulak alanlarda görülmesine işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Ağaçhatmi

Hibiscus moscheutos

Hibiscus moscheutos

Bataklık hatmisi

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.