İçeriğe geç

Heracleum platytaenium (Öğrek otu)

    Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Öğrekotu › Öğrek otu

    Yenilebilir bitkiEndemik, Öksin elementi.

    1 ila 2 metre büyüyebilir. Bitki güçlü biçimde aromatiktir. Gövde kalındır, 2 cm. çapa ulaşabilir, derince oluklu ve kıllı ya da ülgerlidir. Alt yapraklar üçlü, üç bölümü ya da lobludur. Yaprak ayası 25 cm uzunluğunda, tüysüz ila üst bölümde az pürüzlü ve alt bölümde gri kaba tüylüdür. Yaprakçıklar kısaca loblu, loblar genişçe yumurtamsı ya da yuvarlak ve dişlidir. Üst gövde yaprakları hayli geniş, şişik, kesik ila az girintili ve dişli kılıflıdır. 3 ila 18 cm uzunluğunda, az pürüzlü ila kıllı, eşit olmayan 25 ila 80 arası kol görülür. İkincil bırahte şeritsi mızraksıdır. Çiçekler beyaz renklidir. Meyve genişçe ters yumurtamsı ila neredeyse dairesel, 8 ila 14 mm uzunluğunda ve 6 ila 11 mm genişliğinde, sıklıkla derin girintili, kısaca kıllı, kısa kıllı ya da tüysüzcedir.

    Bitki doğal olarak Türkiye’nin kuzey ve batı bölgelerinde yayılış gösterir. Bu tür ile ilgili Yunanistan’dan da kayıt bildirilmiş olup, endemik statüsü şüphelidir. [Harita|Sinonimler]

    Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve dere kenarlarında görülür. Kartepe, Gölcük ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir.

    Dilimizde Öğrekotu, Kekrer, Romati, Yabanlahanası, Hometi, Halvanotu, Halvan, Tavşancıl, Kamşam ve Çağan adları ile bilinmektedir.

    Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

    Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

    Çiğ olarak tüketilebilir. Turşusu yapılır.

    Kanserojen, mutajenik ve fototoksik özelliklere sahip olabilir.

    Doğan, Hüseyin (2022). Heracleum platytaenium (Öğrek otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/heracleum-platytaenium/ Erişim tarihi: 21 March 2023

    Bir Yorum Yazın