Helminthotheca echioides (Billur düğme)

Tanımı

10 ila 90 cm büyüyebilir. Gövde kalındır ve yayılıcı dallara sahiptir. Yapraklar 10 ila 20 cm uzunluğunda, ters mızraksı ve kısa saplıdır. Yaprak, gövde ve dallar kalın kıllarla kaplıdır. Çiçek kurulu 2 ila 3,5 cm genişliğinde ve 3 ila 5 arası yumurtamsı yüreksi involusel bırahte ile çevrilidir. Bu büyük bırahteler cinsin belirleyici özelliğidir. Sorguç beyaz renklidir. Çiçek sapı 1 ila 5 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme zamanı involukrum çan biçimli, 10 ila 18 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca solucan kasası anlamına gelir. Cins geleneksel olarak bağırsak solucanlarını öldürücü olarak kullanılmıştır. Tür adı Latince Echium’a benziyor anlamına gelir. Türün yapraklarının, hodangiller cinsi olan Echium (Engerekotu) cinsinin yapraklarına benzemesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Buglossum echioides luteum hieracio cognatum”dur. Buglossum, Echium ile aynı aileye bağlı ve günümüzde güncel olmayan bir cinstir.

Türkçe adları

Dilimizde billurdüğme adı ile bilinmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın