Bitkiler › Hodan takımı › Hodangiller › Bambulotu › Akrep otu
Tıbbi bitki, Akdeniz elementi.
40 cm kadar büyüyebilir. Tüm bitki yumuşak tüylerle kaplıdır. Gövde çatalsı dallıdır. Yapraklar yumurtamsı, tepede küt ya da neredeyse sivri, 3,5 cm uzunluğunda, yeşil ya da grimsidir ve yaprak sapı yaprak ayasının yarısı uzunluğundadır. Çiçek kurulu sıkı ancak meyve zamanı gevşek, beyaz çiçekli ve tüylü çanak yapraklıdır. Çiçekler beyaz renklidir. Sap 1 ila 4 cm uzunluğundadır. Yaprak damarı eliptik ya da eliptik yumurtamsıdır. Çiçekler sapsızdır.
Bitki doğal olarak kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tahrip edilmiş araziler, yamaçlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Akrep otu, Beyaz bambul, Aygün çiçeği ve Bambulotu adları ile bilinmektedir.
Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca güneşe dönük anlamına gelir. Bitkilerin çiçeklerini güneşe çevirdiğine dair eski bir inanışa atıftır. Bir su perisi olan Clytie, güneş tanrısı Helios’a aşık olur ancak aşkı karşılıksız kalır. Istırap içindeki peri çiçeğe dönüşür ancak çiçek hali ile bile sürekli güneşe bakar. İbn-i Şerîf’e göre bitkinin adı, İran kaynaklıdır. Bambul denen kişiler İran’da ellerinde ustura ve yalınayak gezer dilenirmiş. Zaman zaman ustura ile kendilerini derince keser, akşam da bu ot ile yaralarını iyileştirirlermiş. Bambul kelimesi dilimizde ayrıca, tarım zararlısı olan Anisoplia austriaca’nın adıdır. Tür adı Latince Avrupa anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder ve özgün tanımda bu “Habitat in Europa australi” olarak belirtilmiştir. Dioscorides bitkinin yapraklarının güneşi takip ederek akrebin kuyruğu gibi döndüğünü yazmıştır, muhtemelen adının kaynağı budur. Ayrıca bitki akrep sokması vakalarında (İşaret Doktrini) kullanılmıştır.
Böbrek taşı tedavisinde ve solucan düşürmede kullanılır. Ateş düşürücü ve adet akışını teşvik edici olarak kullanılmıştır. Siğillerin tedavisinde lapa halinde uygulanır. Akrep sokmalarında başvurulur.
Pyrrolizidin alkaloid içerir ve zehirlidir. Dahili olarak kullanılması önerilmez.





Doğan, Hüseyin (2022). Heliotropium europaeum (Akrep otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/heliotropium-europaeum/ Erişim tarihi: 30 January 2023