Pseudognaphalium luteoalbum (Saman çiçeği)

derleyen:

Özet

Pseudognaphalium luteoalbum (Saman çiçeği) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pseudognaphalium

Yalancıbozağan

Tanımı

Pseudognaphalium luteoalbum (Saman çiçeği) halihazırda bazı kaynaklarda Helichrysum luteoalbum adı ile geçmektedir. Genellikle 15 ila 70 cm büyüyebilen tek ya da kısa ömürlü çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve sıklıkla tabandan dallıdır. Yapraklar ters mızraksı ila mızraksı ve tüylerle kaplıdır. Yapraklar 7 cm uzunluğunda ve 0,75 cm genişliğindedir. Çiçek başları, 10 ya da daha fazla birey olarak gövdenin tepesinde küme ya da yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum 5 ila 6 mm genişliğindedir. Filariler dikdörtgensi ya da ters mızraksı, 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçekler krem, sarı, beyaz ya da pembe renklidir. Kapçıklar beyaz renkli sorguca bağlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak dünyanın diğer bölgelerinde de doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde samançiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sahte Gnaphalium anlamına gelir. Cinsin Gnaphalium cinsine yakın olmasına işaret eder. Tür adı Latince sarı beyaz anlamına gelir. Çiçek başlarının özellikle meyve zamanı renklerine işaret eder. Özgün tanımda bu “calyces flavo albicantes” olarak belirtilmiştir.

Tıp

İdrar söktürücü, hemostatik, ateş düşürücü, öksürük giderici ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.

Fotoğrafları