Yer elması
Bakımı
Helianthus tuberosus çok yıllık bir ottur. Geçirgen ve nemli ya da kuru toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Helianthus tuberosus çayır ve çalılıklarda görülür. Killi, kumlu ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Jerusalem artichoke, Sun choke, Sunroot, Woodland sunflower, Earth apple, Girasole; Yer elması.
Etimoloji
Cins adı Yunanca güneş çiçeği; tür adı ise Latince yumrulu anlamına gelir.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Asterids
Ordo: Asterales
Familia: Asteraceae
Subfamilia: Asteroideae
Tribus: Heliantheae
Subtribus: Helianthinae
Genus: Helianthus
Raunkiaer: Geophyte
Literatür
Species Plantarum 2: 905. 1753. L.
Fotoğrafları






Yapısı
Helianthus tuberosus 3 metre büyüyebilir. Stem alt yaprakları alternat üst yaprakları ise opposittir. Yapraklar tüylüdür. Yapraklar 30 cm. büyüyebilir. Çiçekler hermafrodit’tir. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Stemin üst bölümündeki yapraklar daha dar ve daha küçüktür. Çiçek başları 5 ila 10 cm. çapında, 10 ila 20 arası ışın çiçekçikli ve altmışın üzerinde disk çiçekçiklidir. Yumrular uzatılmıştır ve eşit değildir, bunlar 7,5 ila 10 cm. uzunluğunda ve 3 ila 5 cm. kalınlığındadır ve zencefil köküne benzer. Ekim ayında çiçek açar. Tohumlar Kasın ayında olgunlaşır.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Yumrusu meyve olarak tüketilir, salata ve yemeklerde kullanılır.
Müshil, afrodizyak, safra salgısı arttırıcı, diüretik, sperm üretici, mide kuvvetlendirici ve toniktir. Halk sağlığında diyabet ve romatizma tedavisinde kullanılmıştır.
Flora of Turkey
Perennial with tuberous rhizomes, stem 1-2,8 m, usually branched above. Leaves ovate to oblong lanceolate, 10-30 x 7-20 cm. Capitula several to numerous; disc less than 2,5 cm broad, corollas yellow, pubescent. Cultivated. V:45.