Özet
Helianthemum salicifolium (Söğüt güngülü) genelde yamaçlarda görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Helianthemum salicifolium (Söğüt güngülü) genellikle 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde yatık, yükselen ya da dik formda olabilir. Yapraklar kısa saplı, düz, ters yumurtamsı dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 0,5 ila 1 cm genişliğindedir. Bırahte kulakçıksız, iri, yaprak benzeri, yumurtamsı mızraksı ve 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçekler 5 ila 17 arası sayıdadır. İç çanak yaprak sivri ve genellikle yeşilimsidir. Taç yapraklar görece dar olup çanak yapraklarla aynı uzunluktadır ve zaman zaman hiç yoktur. Çiçek sapı meyve zamanı yayık, tepede kemerli dik ve çanak yaprakları aşmaktadır. Kapsül çıplak ve 3,5 ila 6 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Türkmenistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler] Stepler, yamaç ve kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde söğüt güngülü adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins Latince güneş çiçeği anlamına gelir. Hem çiçeklerin güneşli havalarda açmasına hem de çiçeklerin güneşe benzemesine işaret eder. Tür adı Latince söğüt yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının söğüt (Salix) yapraklarına benzemesine işaret eder.
Bir yanıt yazın