Site icon Kocaeli Bitkileri

Helianthemum (Güngülü)

Tanımı

Tek ya da çok yıllık otlar veya küçük çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar karşılıklı dizilişli, genellikle kulakçıklı, saplı ya da neredeyse sapsızdır. Çanak yaprak 5 adettir. Taç yapraklar genellikle sarı renklidir. Erciklerin tamamı verimlidir. Kapsül yumurtamsı ve üç valflidir. Cins Akdeniz havzasına özgüdür. Kocaeli’nde üç türü yayılış göstermektedir.

Etimoloji

Cins Latince güneş çiçeği anlamına gelir. Hem çiçeklerin güneşli havalarda açmasına hem de çiçeklerin güneşe benzemesine işaret eder.

Tarihi

Helios (Sol), Oceanus’un kızı Clytie ile birlikteydi ancak bir zaman sonra Helios’un gönlü Leucothea’ya kaydı. Terk edilen Clytie, kızgınlıkla Leucothea’yı diri diri toprağa gömmüş, Helios Leucothea’yı kurtarmaya çalışmış ancak başaramamıştır. Beri taraftan Clytie’nin bu eylemi Helios’un ona geri dönmesini sağlamadı. Hiçbir şey yemeyip içmeden gözünü güneşe doğru dikip kaldı. Zamanla uzuvlarından kökler oluştu ve daima güneşi takip eden bir çiçeğe dönüştü. Güneşi takip eden birden fazla bitki türü (Örneğin Heliotropium [bambulotu]) vardır ve bitkilerin bu hareketi ile yukarıdaki efsane arasında doğrudan bir bağlantı mevcuttur.

Kocaeli’ndeki türler

Helianthemum canum

Tüylü güngülü

Helianthemum salicifolium

Söğüt güngülü

Exit mobile version