Site icon Kocaeli Bitkileri

Hedypnois (Sünnetlice)

Hedypnois rhagadioloides

Hedypnois rhagadioloides: 26/05/2019; Uzuntarla Tabiat Parkı (Ormanya); 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Hedypnois (Sünnetlice) genellikle işlenmemiş arazilerde görülen ve kısa boylu bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Hedypnois (Sünnetlice) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen, sütlü usareli ve tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kök kazık formundadır. Gövdeler genellikle tek adet, dik, dallı ve kıllıdır. Yapraklar tabanda ve gövdededir. Taban yaprakları saplıdır. Gövde yaprakları sapsız, mızraksı, şeritsi, ters mızraksı, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, kenarları düz, dişli ya da teleksi lobludur. Kömeçler dilsi olup tek başına ya da gevşek küme halindedir. Küçük çanak 3 ila 10 adet ve üçgensi ila mızraksı ya da şeritsi bırahtelidir. İnvolukrum çansı ila silindirik ve 3 ila 12 mm çapındadır. Filariler tek sıra halinde 5 ila 13 adet, şeritsi ve sipsivri uçludur.

Çiçek tablası düz, çukurlu ve çıplaktır. Çiçekçikler 8 ila 30 adet olup taç sarı renkli ve sıklıkla bağlanma noktasında kırmızımsıdır. Kapçık koyu kahverengi ila siyah renkli, silindirik ila mekiksi, gagasız ve 12 ila 15 adet kabarık çizgilidir. Sorguç kalıcı ve beyazımsı renklidir. Cins Akdeniz havzası ve Kafkasya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca hoş nefesli anlamına gelir. Diğer yandan biz Kocaeli’nde yayılış gösteren türde herhangi bir koku tespit edemedik. Belki de bitkilerin çiğnenmesinin kötü ağız kokusunu giderdiğine dair bir atıf vardır.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version