Site icon Kocaeli Bitkileri

Hedypnois rhagadioloides (Sünnetlice)

Hedypnois rhagadioloides

Hedypnois rhagadioloides: 26/05/2019; Uzuntarla Tabiat Parkı (Ormanya); 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Hedypnois rhagadioloides (Sünnetlice) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar aylarında çiçek açan istilacı potansiyeli yüksek bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Hedypnois

Sünnetlice

Tanımı

Hedypnois rhagadioloides (Sünnetlice) genellikle 5 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Tabanda bir rozet oluşturur, buradaki yapraklar dikdörtgensi ila ters yumurtamsı arası ve kıllıdır. Bunların kenarları tırtıklı ya da düzdür. Gövde yaprakları mızraksı ile eliptik arası, daha küçük ve gövdeye tutunuktur. Yapraklar yeşil ya da morumsu ve 18 cm uzunluğundadır. Çiçek başları 8 ila 30 arası dilsi çiçek barındırır ancak disk çiçeği görülmez. Çiçek sapı genellikle tepede güçlü biçimde şişkindir. İnvolukrum başlangıçta silindirik çan biçimli ve 5 mm genişliğinde; meyve zamanı küresel ve 15 mm genişliğindedir. Filariler tüysüz ya da kıllıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak dünyanın başka bölgelerinde de doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Kayalık alanlar, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sünnetlice adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca hoş nefesli anlamına gelir. Diğer yandan biz Kocaeli’nde yayılış gösteren türde herhangi bir koku tespit edemedik. Belki de bitkilerin çiğnenmesinin kötü ağız kokusunu giderdiğine dair bir atıf vardır. Tür adı Latince Rhagadiolus‘a benziyor anlamına gelir. Türün, başka bir papatyagiller cinsi olan Rhagadiolus (Çatlakçanak) cinsine benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version