Özet
Gypsophila elegans (Hoş çöven) zarif görünümü nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilen meşhur bir süs bitkisidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Gypsophila elegans (Hoş çöven) genellikle 5 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde boyunca çıplak ve alt bölümde dallıdır. Yapraklar şeritsi ila şeritsi mızraksı, 1 ila 3 damarlı, sivri uçlu, 1 ila 6 cm uzunluğunda ve 1 ila 15 mm genişliğindedir. Çiçek durumu gevşek ve dikazyaldir. Bırahte üçgensi ve kuruzarsı kenarlıdır. Çiçek sapı kılsı ve 5 ila 35 mm uzunluğundadır. Çanak 3 ila 4 mm uzunluğunda, çansı, dişleri yumurtamsı ve küt uçludur. Taç yaprak 5 ila 10 mm uzunluğunda, beyaz renkli, sıklıkla mor damarlı, genişçe dikdörtgensi ila kamamsı ve ucu derin girintilidir. Tohum küt sivilcelidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Ukrayna ve Türkiye ile İran arasındaki bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaç, step ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde hoş çöven adı ve bahar yıldızı adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca alçı seven anlamına gelmekte ve cinse bağlı türlerin alçı zengini topraklarda yetişmesine dikkat çekmektedir. Tür adı ise Latince zarif demektir ve bu bağlamda türün genel görünümüne işaret etmektedir.
Bir yanıt yazın