Grevillea lanigera (Bodur gravilla)

derleyen:

Özet

Grevillea lanigera (Bodur gravilla) genelde park ve mezarlıklarda görülen ve yaz ortasından kış başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Proteales

Çınar takımı

Proteaceae

Proteagiller

Grevillea

Gravilla

Tanımı

Grevillea lanigera (Bodur gravilla) yayılıcı bir çalı olup 20 ila 50 cm arası boylanabilir ya da zaman zaman yuvarlak sıkı bir küme halinde 2 metreye kadar yayılabilir. Yapraklar darca dikdörtgensi ila şeritsi, 5 ila 40 mm uzunluğunda, 0,7 ila 5 mm genişliğindedir ve kenarları aşağı dönük ya da aşağı doğru dürülmüş haldedir. Yaprakların alt yüzeyi kaba tüylüdür. Çiçekler, 2 ila 10 arası sayıda küme halinde olup 2,5 ila 10 mm uzunluğunda ve soluk pembe, kırmızı ila krem renklidir. Boyuncuk, ucu hariç kaba tüylü ya da yünlüdür. Dişi organ 13 ila 19 mm uzunluğunda ve iç tarafta tüylüdür. Meyve kaba tüylü, eliptik-dikdörtgensi, kaba tüylü ve 10 ila 15 mm uzunluğunda bir foliküldür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avustralya’da yayılış gösterir ancak günümüzde popüler bir peyzaj bitkisidir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Peyzaj bitkisi olarak park, bahçe ve mezarlıklarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve aralık ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde bodur gravilla adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 12 Mayıs 1749 – 23 Mayıs 1809 tarihleri arasında yaşamış iskoç bahçıvan Charles Francis Greville‘a adanmıştır. Tür adı Latince yünlü anlamına gelir. Türün çeşitli parçalarının yünlü olmasına işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.