Gratiola (Hüdaverdiotu)

Özet

Gratiola (Hüdaverdiotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve bazı türleri tıbbi amaçlarla kullanılan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Plantaginaceae

Sinirotugiller

Tanımı

Gratiola (Hüdaverdiotu) sürünücü rizomlara sahip, salgılı tüylü ya da çıplak ve dik ya da sürünücü tek ya da çok yıllık bitkilerden bir cinstir. Yapraklar gövdede, karşılıklı dizilişli, sapsız ve kenarları düz ya da testere dişlidir. Çiçekler yaprak koltuklarında tektir. Çiçek sapı kısa ya da uzun ve ipliksidir. İkincil bırahteler iki adet, yapraksı ve çanağın yanındadır. Çanak derince uzunlukları eşit olmayan beş loba bölünmüştür. Loblar dar, uzunlukları farklı ve kiremitvari dizilişlidir. Taç iki yayılıcı dudaklı, alt dudak üç loblu ve üst dudak düz ila iki lobludur. Ercikler iki adet, içkin ve taç tüpünün üst yanına yerleştirilmiştir. Yumurtalık iki bölümlü ve tepecik top başlı ya da levhalıdır. Kapsül yumurtamsı ila küresel ve dört valflidir. Tohumlar kapsül başına yaklaşık 200 adet, sarı ila kahverengi ya da siyah renkli, dikdörtgensi ila ters piramit ya da kısa silindirik, kanatsız ve kabukları çizgili ve ağsıdır. Cins tropikal ve ılıman kuşaklara özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca lütuf anlamına gelir. Cinsin tedavi edici özelliklerine işaret eder. Cinsin Türkçe adı da yukarıdaki cümleye işaret ediyor olmalı çünkü bitki antikçağda tıbbi özellikleri nedeniyle tanrıların lütfu olarak görülürdü.

Kocaeli’ndeki türler

Gratiola officinalis

Gratiola officinalis

Hüdaverdiotu