Site icon Kocaeli Bitkileri

Gomphrena (Düğmeçiçeği)

Gomphrena globosa

Gomphrena globosa; 24/09/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Gomphrena (Düğmeçiçeği) özellikle göz alıcı çiçek durumları nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Amaranthaceae

Horozibiğigiller

Tanımı

Gomphrena (Düğmeçiçeği) havlı tek ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Kök kazık formunda ve sağlamdır. Gövde dik, yükselici, yatık yükselici ya da yatıktır. Yapraklar karşılıklı ya da nadiren almaşlı diziliş ve saplı ya da sapsızdır. Yaprak ayası yumurtamsı, etli değil, düz kenarlı ve uzun cılız tüylüdür. Çiçekler terminal ya da koltuklarda ve başak ya da neredeyse küresel başlarda küme halindedir. Bunlar sıklıkla sapsız bir çift yaprak tarafından çevrilmiştir. Bırahte ve ikincil bırahte incedir. Çiçekler erseliktir. Tepal 5 adet, dik, uzunlukları eşit ya da değil, uzun tüylü ya da çıplaktır.

Ercik 5 adettir. Boyuncuk uzun ya da kısadır. Tepecik 2 adet ve neredeyse dik yayık ila çok kısadır. Yumurtalıkta bir adet sarkık tohum taslağı vardır. Torbacık küresel ya da dikdörtgensi, sıkıştırılmış ve kendi kendine açılmaz. Tohumlar pürüzsüz, sıkıştırılmış, parlak ve mercimeksidir. Cins güney yarımküreye özgüdür ancak özellikle süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde kuzey yarımküreye de dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca cıvata anlamına gelir ve cinsin dik bir sap üzerindeki çiçek başlarına işaret eder. İsim Antikçağda Amaranthus cinsi için kullanılıyordu.

Kocaeli’ndeki türler

Gomphrena globosa

Hanım düğmesi

Exit mobile version