Gnaphalium uliginosum (Bozağan)

Tanımı

4 ila 20 cm büyüyebilir. Gövde dik, dallı ya da dalsızdır. Yaprakların iki tarafı da yünlüdür. Bunlar 1 ila 5 cm uzunluğunda, tepede sivri, alt yüzeyi grimsi yeşil renkli ve darca dikdörtgensidir. İnvolukrum 2 ila 3 mm genişliğindedir. Filariler mızraksı ya da şeritsi mızraksıdır. Çiçek başları 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Bunlar 3 ila 10 arası kümeler halindedir ve uzun yapraklar tarafından çevrelenmiştir. Çiçek başlarının bırahteleri yünlü, alt bölümde soluktur. Çiçekçikler kahverengimsi sarı renklidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir, ancak dünyanın başka bölgelerinde de doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bataklık bölgelerde görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Tıp

Büzücü, antiseptik ve nezle gidericidir. Bütün bitki, iltihap giderici, büzücü, terletici ve idrar söktürücüdür. Ayrıca afrodizyak ve antidepresan etkileri de olabilir. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tüy buklesi anlamına gelir. Cinsin tüylerle kaplı olmasına işaret eder. Tür adı Latince bataklık anlamına gelir. Türün, habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae paludibus” olarak belirtilmiştir.

Türkçe adları

Dilimizde bozağan adı ile bilinmektedir.

Bilgi

Gövdeden elde edilen lif, kâğıt ve giysi yapımında kullanılır.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın