Özet
Glycyrrhiza (Meyan) bazı türlerinin köklerinden meyan adı verilen tatlı ve aromatik bir madde çıkarılan meşhur bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Glycyrrhiza (Meyan) çok yıllık ve salgılı tüylü otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Kökler ve rizomlar oldukça gelişmiştir. Gövdeler dik ve çok dallıdır. Yapraklar tek teleksi, yaprakçıklar 4 ila 7 arası sayıda çift halinde, kulakçıklar kalıcı ya da dökülücü, iki adet, minik ve mızraksıdır. Çiçek durumu salkım ya da başak halinde koltuklarda ve çok çiçekli, bırahteler dökülücüdür. Çanak çansı ya da silindirik, beş dişli ve hafifçe iki dudaklıdır. Taç sarı, mavi ya da leylak renkli, bayrakçık kısa pençeli, kanatçıklar bayrakçıktan daha kısa, eğikçe dikdörtgensi ve kayıkçıklar bitişiktir.
Yumurtalık sapsız ve 2 ila 10 adet tohum taslaklıdır. Meye yumurtamsı, dikdörtgensi ya da şeritsi, düz ya da kavisli, dikenli ya da nadiren pürüzsüz ve kendi kendine açılmakta ya da açılmamaktadır. Tohumlar böbreksi ya da daireseldir. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. Köklerinden tatlı ve aromatik meyan adı verilen madde elde edilir. Meyan kökleri tıbbi olarak yaygın bir biçimde kullanılmıştır ancak aşırı tüketimi çeşitli rahatsızlıklara ve hatta ölüme neden olabilir. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca tatlı köklü anlamına gelir. Cinsin rizomlarından meyan elde edilmesine işaret eder. Dilimizdeki meyan kelimesi Farsça kaynaklıdır ve güzel kokulu anlamına gelir.