Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Meyan › Pıtırak meyan
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.
1 metre büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Yaprakçıklar 4 ila 8 arası çift halinde, 15 ila 30 mm uzunluğunda ve 7 ila 15 mm genişliğinde, mızraksı ila genişçe eliptiktir Çiçek kurulu 2 ila 5 cm uzunluğunda, sıkı, küresel ila uzatılmıştır. Çanak dişleri 1 mm uzunluğundadır. Taç 5 ila 7 mm uzunluğunda ve beyaz ila leylak renklidir. Çiçekler erseliktir. Meyve 12 ila 16 mm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğinde, sıkıştırılmış, dikenli ve kırmızı kahverengidir. Meyvelerde 1 ila 3 arası sayıda tohum bulunur. Tohumlar ekilmeden önce yirmi dört saat önce ılık suda bekletilmelidir. -10 dereceye kadar dayanıklıdır.
Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Sulak alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Pıtırak meyan, Dikenli meyan ve Şirin meyan adları ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca tatlı köklü anlamına gelir. Cinsin rizomlarından meyan elde edilmesine işaret eder. Dilimizdeki meyan kelimesi Farsça kaynaklıdır ve güzel kokulu anlamına gelir. Tür adı Latince dikenli anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “leguminibus echinatis” olarak belirtilmiştir.
Kökler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kökü tatlandırıcı olarak kullanılır. Köklerinden yapılan çay susuzluk gidericidir. Kökü glycyrrhizin içerir ve bu şekerden elli kat daha tatlıdır.
Kökler değiştirici, balgam söktürücü ve toniktir. Kökleri diş temizleyici olarak ve çocuklarda diş çıkarmayı teşvik etmek için kullanılır.






Doğan, Hüseyin (2022). Glycyrrhiza echinata (Pıtırak meyan) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/glycyrrhiza-echinata/ Erişim tarihi: 6 February 2023