Site icon Kocaeli Bitkileri

Glyceria notata (Kıvrık tatlıçim)

Glyceria notata

Glyceria notata: 28/06/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

80 cm büyüyebilir. Yarı sucul, kısa ana köklü ve çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler küme halinde, tabanda sürünücü ve en alttaki boğumda köklenici, dik yükselici ve çıplaktır. Yaprak kılıfı sıkıştırılmış ve çıplaktır. Dil 3 ila 5 mm uzunluğunda ve uçta yırtıktır. Yaprak ayası düz ya da katlı, 2,5 ila 10 mm genişliğinde, koyu yeşil ila mavimsi yeşil renkli, ucu sipsivri ve kenarları ile iki yüzeyi hafif pürüzlüdür. Çiçek kurulu gevşek, 10 ila 40 cm uzunluğunda ve dalları çıplak ila hafif pürüzlüdür. Başakçık meyve zamanı eklemlerinden ayrılır, 8 ila 13 arası çiçekçikli ve şeritsi dikdörtgensidir. Dışkavuz eliptik yumurtamsı, tek damarlı, küt ya da genişçe sivri uçludur. İçkavuz belirgin biçimde yedi damarlı, genişçe eliptik ila ters yumurtamsı, grimsi yeşil ve zaman zaman mor bezelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kenarı, ormanlık alanlar, nemli çayırlar ve göl çevresinde görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kıvrık tatlıçim adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tatlı anlamına gelir. Cinsin tohumların tatlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince işaretli anlamına gelir. Olasılıkla belirgin paralel damarlara işaret edilmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version