Site icon Kocaeli Bitkileri

Glyceria fluitans (Dere tatlıçimi)

Glyceria fluitans

Glyceria fluitans: 12/05/2020; Tepecik; 327 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Sürünücü kök sistemine sahiptir. Gövde dirseksi ya da yükselicidir. Yaprakları uzun, dar ve soluk yeşil renklidir. Yaprak kılıfı sıkıştırılmış ve çıplaktır. Dil 3,5 ila 5 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 4 ila 7 mm genişliğinde, sipsivri, koyu ya da grimsi yeşil renklidir. Çiçek kurulu 10 ila 50 cm uzunluğunda, gevşek ve dalları 1 ila 4 arası sayıda başakçıklıdır. Başakçıklar şeritsi dikdörgensi, 17 ila 25 mm uzunluğunda ve 7 ila 12 arası çiçeklidir. Dışkavuz yumurtamsı, çıplak ve tek damarlıdır. İçkavuz yedi damarlı, yumurtamsı dikdörtgensi ve 6,5 ila 7 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlar ve nemli çayırlarda görülür. Dilovası ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dere tatlıçimi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tatlı anlamına gelir. Cinsin tohumların tatlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince yüzücü anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae fossis & paludibus” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. 20. yüzyıla kadar ticareti yapılmaktaydı. Tohumları un haline getirilerek ekmek ve çorba yapımında kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version