
Gladiçya
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Süs bitkisi, Neofit bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Gılediçya › Gıladiçya
Dağılımı
Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır.
Genel bilgiler
10 ila 30 metre büyüyebilir. Yapraklar yaşlı ağaçlarda teleksi bileşik, genç ağaçlarda ise iki teleksi bileşiktir. Yaprakçıklar 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda ve parlak yeşil renklidir. Bunlar sonbaharda sarı rengine döner. Çiçekler yaprak koltuklarının tabanından kümeler halinde çıkar, krem renklidirler ve güçlü bir kokuları vardır. Meyve 15 ila 20 cm uzunluğunda ve bezelye biçimlidir. Dikenleri 3 ila 10 cm uzunluğundadır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar ekim ve kasım aylarında olgunlaşır.
Gözlem
Yol kenarı, parka ve bahçelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Gladiçya, Amerikan gladiçyası, Diken çalısı.
Çiçek zamanı
Mayıs-Temmuz ayları.
Yükseklik
0-900 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “Johann Gottlieb Gleditsch’a” anlamına gelir. 5 Şubat 1714 – 5 Ekim 1786 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci. Bitki cinselliği ve bitkilerde üreme alanlarında yaptığı öncü çalışmaları ile bilinir. Tür adı Antik Yunanca “üç dikenli” anlamına gelir. Türün gövde ve dallarında görülen dikenlere işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Acacia americana, abruae folio, triacanthos”tur.
Mutfak
Tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Erken dönemde tohumlarının tadı bezelyeyi andırır. Bunların %30’u şekerdir. Genç tohumlar çiğ bezelye tadındadır. Meyvelerin iç kısmı tatlıdır ve tüketilebilir. Tohumlar kavrularak kahve olarak içilir.
Geleneksel tıp
Meyvesi; hazımsızlık, kızamık, nezle tedavisi için çay halinde tüketilir. Meyvesinin suyu antiseptiktir. Ayrıca çocuk şikayetleri için antidottur. Kabuğu demlenerek dispepsi tedavisinde kullanılır. Ayrıca boğmaca, kızamık, çiçek hastalığı tedavisinde de kullanılmıştır.
Fotoğrafları











Literatür
Species Plantarum 2: 1056–1057. 1753. L.