Glebionis segetum (Kasım çiçeği)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Glebionis segetum (Kasım çiçeği) genelde ekili arazilerin sınırlarında görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Glebionis

Kasımçiçeği

Tanımı

Glebionis segetum (Kasım çiçeği) genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Bitki çıplak ve hafifçe etlidir. Gövde dalsız ya da kısaca dallı, üst bölümler kısa tüylüdür. Alt yapraklar derin teleksi, 3 ila 5 cm uzunluğunda, anahatta ters yumurtamsı, genellikle beş dişlidir. Yapraklar sarmal dizili, derin loblu ve 5 ila 20 cm uzunluğundadır. İnvolukrum 1 ila 2 cm genişliğindedir. Filariler yumurtamsı dikdörtgensidir. Dilsi çiçekler 10 ila 15 arası sayıda, dil altın sarısı rengindedir. Çiçekler parlak sarı renkli, çiçek başları 3,5 ila 5,5 cm çapındadır. Kapçık dikdörtgensidir. Bitki aromatiktir. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kasımçiçeği, horozibiği, alümeç ve deli ale gömeci adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince ekili alan anlamına gelir. Cinsin genellikle hububat tarlalarına yakın alanlarda görülmesine işaret eder. Türkçe adı olan kasımçiçeğinin bağıntısı açık değildir. Dilimizde kasım ayı ile özdeşleşen bir papatya daha vardır: Chrysanthemum (kasımpatı). Glebionis’in aksine kasımpatı gerçekten de kasım ayında (krizantem de denir) çiçek açar. Buradaki kasım ayı detayı, Glebionis cinsinin önceleri Chrysanthemum cinsine bağlı olması ile ilintili olsa gerek. Tür adı Latince tarla anlamına gelir. Türün, hububat tarlalarının kenarlarında görülmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Scaniae, Germaniae, Belgii, Angliae, Galliae agris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Yaprak ve genç sürgünleri çiğ olarak ya da zeytinyağında kızartılarak tüketilmektedir. Diğer yandan bitkinin kumarin içerdiğine dair raporlar da mevcuttur. Kumarin kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir maddedir ve bu durumda tüketilirken dikkatli olunmalıdır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir