Site icon Kocaeli Bitkileri

Glebionis (Kasımçiçeği)

Özet

Glebionis (Kasımçiçeği) genelde ekili arazilerin sınırlarında kalabalık koloniler oluşturan tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Glebionis (Kasımçiçeği) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle tek adet, dik ila yükselici, çıplak ve dallıdır. Yapraklar çoğunlukla gövdede, almaşlı dizilişli, saplı ya da sapsız, ters yumurtamsı ila dikdörtgensi, 1 ila 3 arası derin teleksi ve üsttekiler zaman zaman basittir. Kömeçler ışınsal ve sap üzerinde tek ya da 2 ila 3 adettir. İnvolukrum yarı küresel ve 15 ila 25 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 3 ya da 4 sıra halinde 25 ila 60 adet, belirgin, yumurtamsı, mızraksı ya da üçgensi ve kenar ile uçları kuruzarsıdır. Çiçek tablası dışbükey ila yarı küreseldir. Dilsi çiçekçikler 10 ila 21 adet, dişi ve verimli olup taç sarı, krem ya da beyaz renklidir. Tüpsü çiçekçikler 60 ila 150 adet, erselik ve verimli olup taç sarı renklidir. Kapçık iki farklı formdadır; dıştakiler 3 köşeli, içtekiler sıkıştırılmış-prizmatiktir. Sorguç görülmez. Cins Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince ekili alan anlamına gelir. Cinsin genellikle hububat tarlalarına yakın alanlarda görülmesine işaret eder. Türkçe adı olan kasımçiçeğinin bağıntısı açık değildir. Dilimizde kasım ayı ile özdeşleşen bir papatya daha vardır: Chrysanthemum (kasımpatı). Glebionis’in aksine kasımpatı gerçekten de kasım ayında (krizantem de denir) çiçek açar. Buradaki kasım ayı detayı, Glebionis cinsinin önceleri Chrysanthemum cinsine bağlı olması ile ilintili olsa gerek.

Kocaeli’ndeki türler

Glebionis segetum

Kasım çiçeği

Glebionis coronaria

Ala gömeç

Exit mobile version