Now Reading:

Gilia capitata (Mavi kuşgözü)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
8 Mayıs 1826
için

Gilia capitata (Mavi kuşgözü)

Gilia capitata

Tanımı

Gilia capitata (Mavi kuşgözü), Mızrakotugiller (Polemoniaceae) ailesine bağlı Kuşgözü (Gilia) cinsinden genellikle 10 ila 90 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dallı, yapraksı ve zaman zaman salgılı tüylüdür. Yapraklar dişli ya da loblu yaprakçıklara bölünmektedir. Çiçek durumu küresel olup 50 ila 100 adet çiçek taşımaktadır. Çiçekler beyaz, pembe, lavanta ya da açık mavi renklidir. Çanak 3 ila 5 mm uzunluğunda ve meyve zamanı genişlemektedir. Lobları sivri ila sipsivri uçludur. Ercikler tacı hafifçe aşmaktadır. Başçık beyaz, mavi ya da pembe renklidir. Meyve küresel, yumurtamsı ya da ters yumurtamsı bir kapsüldür. Tohum kapsül başına 1 ila 25 adettir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa kıtasında doğallaşmıştır. Çayırlar ve orman açıklarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden ila 600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Alt türlerHerbaryum


Etimoloji

Cins 14 Mart 1756 – 15 Mayıs 1821 tarihleri arasında yaşamış ve özellikle Amerika kıtasının florası üzerine çalışmış İtalyan bitki bilimci Filippo Luigi Gilii onuruna adlandırılmıştır. Epitet Latince top başlı anlamına gelmekte ve açık bir şekilde türün küresel çiçek durumuna dikkat çekmektedir.


Gilia capitata
Gilia capitata
Mavi kuşgözü
Gilia capitata
Gilia capitata
Gilia capitata

Mavi kuşgözü…

Gilia capitata, özellikle küresel çiçek durumları nedeniyle anavatanı dışında da yaygın olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir.

Dilimizde kuş gözü adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.