Meryem otu
Geum urbanum
Geum urbanum (Meryem otu) hakkında genel bilgiler.
20 ila 60 cm büyüyebilir. Taban yaprakları lirsi, 15 ila 35 cm uzunluğundadır. Gövde yaprakları genellikle üç parçalıdır. Çiçek kurulu 2 ila 4 arası çiçek taşıyan salkım halindedir. Çiçekler 1 ila 2 cm çapındadır. Bunlar beş adet parlak sarı renkli taç yaprağa sahiptir. Çiçekler dik ve erseliktir. Meyvelerinde uzun çıkıntılar vardır, bu sayede hayvanların üzerine yapışarak dağılırlar. Geçirgen toprağı ve gölgeli bölgeleri tercih eder.
Tür adının etimolojisi açık değildir, urbanus kelimesinin Latincede çok sayıda karşılığı vardır. Bunların en bilineni kent/kentsel olmakla birlikte bitki ormanlık alanları ve alpin çayırları tercih eder. Akla en yatkın açıklama, tıbbi değeri nedeniyle kentlerde yetiştirilmesi ile ilgili olmasıdır. Bitki Avrupa’da “Nursialı Benedikt’in otu” olarak da bilinir.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Bitki doğal olarak Ortadoğu ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Ormanlık alanlarda ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde meryem otu, su karanfili ve bit otu adları ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Kökü çorba yapımında kullanılır. Yaprakları ve kökü pişirilerek tüketilebilir.
Pratik
Bitki kurutularak güve kovucu olarak elbise dolaplarına konulur.
Tıp
Karaciğer rahatsızlığı, soğuk algınlığı ve mide sorunlarına karşı kullanılır. Köpek ısırması ya da zehirlenmelerde başvurulur. Romatizma, gut, enfeksiyon ve ateş tedavisinde çay olarak kullanılır. İshal, kalp rahatsızlığı, ağız kokusu, ağız ülseri ve kolik tedavisinde etkilidir. Mide ve bağırsak tahrişini azaltır. Kökü iltihap giderici, antiseptik, aromatik, büzücü, terletici, ateş düşürücü, mide ağrısı giderici, kanama durdurucu ve toniktir.








Görüşünüzü Yazın