Bitkiler › Turnagagası takımı › Turnagagasıgiller › Turnagagası › Deve tabanı
Yenilebilir bitki, İran-Turan elementi.
12 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde havlı ve diktir. Rizomlar incedir. Taban yaprakları tabanda elsi teleksi, bölümler dikdörtgensi şeritsi ila baklavamsı, derince 1 ila iki arası az teleksi ya da tırtıklıdır. Gövde tüylüdür. Çiçekler erseliktir. Çanak yapraklar 6 ila 7 mm uzunluğunda ve kısa havlıdır. Taç yapraklar derince çentikli, leylak renkli ve 9 ila 13 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak Ortadoğu ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Kayalıklar, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülür. Gebze ve Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Devetabanı, Çakmuz, Devetopalağı ve Yumrulu turnagagası adları ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca turna anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin turna (Gruidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan turnagagası da açıkça yukarıdaki bağıntıya işaret etmektedir. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir. Türün kök sistemine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Geranium tuberosum majus”tur.
Kökü yenilebilir
Doğan, Hüseyin (2022). Geranium tuberosum (Devetabanı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/geranium-tuberosum/ Erişim tarihi: 30 January 2023