Geranium rotundifolium (Helilok)

derleyen:

Tanımı

10 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde tabanda dallı ve yumuşak tüylüdür. Çiçekler erseliktir. Gövde ve kulakçık diktir. Yapraklar almaşlı dizilişli, bir kere dilimli, dişli ve karşılıklıdır. Taç yaprak rengi pembedir ve beş adettir. Başçık sarımsı ve ercik kırmızımsıdır. Çiçek sapı genellikle salgılı havlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalıklar, tahrip edilmiş araziler ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde helilok adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca turna anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin turna (Gruidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan turnagagası da açıkça yukarıdaki bağıntıya işaret etmektedir. Tür adı Latince yuvarlak yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Geranium pedunculis bifloris, foliis subrotundis multifidis, caule procumbente”dir.

Tıp

Büzücü ve idrar söktürücüdür.

Fotoğrafları