Geranium purpureum (Ebedön)

derleyen:

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Gövde tüylü ve kazık köklüdür. Saplar 10 cm uzunluğundadır. Çanak yapraklar 5 ila 8 mm uzunluğunda, kırmızımsı ve yumurtamsıdır. Taç yapraklar 6 ila 9 mm uzunluğunda, pembe ile gül rengi arası ve ters mızraksıdır. İplikçikler pembemsi ve başçık sarıdır. Tohumlar pürüzsüzdür. Yapraklar almaşlı dizilişli ancak çiçek kurulunda karşılıklı dizilişlidir. Güçlü ve rahatsız edici bir kokusu vardır. Yapraklar elsi, parlak yeşil renkli, çoğunluklu beş yaprakçıklı ve uzun saplıdır. Çanak yaprak sayısı beştir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalıklar, yol kenarı ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ebedön, yabanihıdır ve hıdır adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca turna anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin turna (Gruidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan turnagagası da açıkça yukarıdaki bağıntıya işaret etmektedir. Tür adı Latince mor anlamına gelir. Türün çanak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “folia ut tota planta ruber” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları