Site icon Kocaeli Bitkileri

Geranium lucidum (Dakkaotu)

Geranium lucidum

Geranium lucidum: 06/04/2019; Hereke; 10 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

35 cm büyüyebilir. Gövde kırılgan, etli, tüysüz ve genellikle kırmızıdır. Yapraklar yuvarlak ya da böbrek biçimli, parlak, elsi loblu ve bazen üst yüzeyleri kısa tüylüdür. Çiçekler beş bölümlüdür, çanak yapraklar keskin omurgalı, parlak pembe renkli taç yapraklar yuvarlak, 10 mm çapındadır. Meyveler gaga biçimli kapsüllerdir, çıkıntılı, hafifçe tüylü ve beş bölümlüdür. Tohum pürüzsüzdür. Bitkinin tamamı zamanla kırmızı rengine döner. Taç ve çanak sayısı beştir. 10 adet ercik görülür. Yapraklar tabanda rozet oluşturur. Bunlar uzun saplıdır. Gövde yaprakları saplı ya da neredeyse sapsız ve kulakçıklıdır. Çanak yaprakların dik ve kenarlı olması ayırt edici özelliğidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalıklar, yol kenarı ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dakka otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca turna anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin turna (Gruidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan turnagagası da açıkça yukarıdaki bağıntıya işaret etmektedir. Tür adı Latince parlak anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Geranium lucidum saxatile”dir.

Tıp

İdrar söktürücü ve büzücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version