Xeranthemum cylindraceum (Deli kağıtçiçeği)

derleyen:

Özet

Xeranthemum cylindraceum (Deli kağıtçiçeği) genelde makilik alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Xeranthemum

Kâğıtçiçeği

Tanımı

Xeranthemum cylindraceum (Deli kağıtçiçeği) genellikle 6 ila 100 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar 8 ila 90 mm uzunluğunda ve 1 ila 15 mm genişliğindedir. Çiçek başları erken dönemde mekiksi, oval ya da ters konik biçimde genişleyen ve 10 ila 15 mm uzunluğunda iç filarilidir. Dış filariler orta çizgiye kadar yünlü, yumurtamsı, tepede küt, saman renginde; içtekiler mızraksı tepede sivri, dilsi çiçekler soluk pembe ila koyu mor gri renkli ve kalıcıdır. Sorguç pulları 10 ila 15 adet olup kapçıktan daha kısadır. Güneşli bölgeleri ve kuru geçirgen toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Kafkasya ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve steplerde görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde deli kağıtçiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuru çiçek anlamına gelir. Bitkilerin koparıldıktan uzun süre sonra bile canlı renklerini korumalarına işaret eder. Ayrıca beyaz, mor ila pembe renkli iç filariler kalıcıdır. Tür adı Latince silindirik anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çanak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Xeranthemum orientale, flore minimo, calyce cylindraceo”dur.

Fotoğrafları