Valeriana alliariifolia (Pis ot)

derleyen:

Tanımı

1,5 metre büyüyebilir. Rizomlar silindirik ve dallıdır. Gövde boş ve olukludur. Yapraklar basit, yüreksi, tepede sivri, eşit olmayan biçimde dişli ya da zaman zaman geriye dönük, 4 ila 20 cm uzunluğundadır. Saplar 5 ila 50 cm. uzunluğundadır. Üst gövde yaprakları üçgensi ila yumurtamsı, zaman zaman mızraksıdır. Çiçeklenme yoğun küme halindedir. Bırahteler yumurtamsı ila mızraksı, çoğunlukla kıllı ancak zaman zaman da tüysüzdür. Çiçekler beyaz renklidir, nadiren pembe renk de görülür. Kapçık tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar ve dere kenarlarında görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde pisot adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sağlıklı anlamına gelir. Tıbbi özelliklerine işaret eder. Bazı kaynaklarda bitkinin adını, Claudius Caesar’ın karısı Valeria Messalina’nın doktoru Vettius Valens’ten aldığını aktarmaktadır. Tür adı Latince Alliaria yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının turpgil cinsi Alliaria (Sarmısakhardalı) ile benzeşmesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Valeriana orientalis, alliariae folio, flore albo”dur.

Fotoğrafları