Tragopogon aureus (Altuni tekesakalı)

derleyen:

Özet

Tragopogon aureus (Altuni tekesakalı) genelde yüksek rakımlardaki çayırlarda görülen endemik ve nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tragopogon

Yemlik

Tanımı

Tragopogon aureus (Altuni tekesakalı) keçe tüylü ila çıplak olup genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dalsızdır. Yapraklar mızraksı ve üst yapraklar sıklıkla yumurtamsıdır. Çiçek durumu sapı, çiçek başlarının altında kalınlaşmaz. İnvolukrum tabanda keçe tüylüdür. Filariler yaklaşık 8 adet, mızraksı, seyrek ve minikçe siyah ya da beyaz kısa havlı, çiçeklerden daha kısa ve çiçeklenme zamanı kömeçlerde 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler altın sarısı renginde, kuruduğunda sıklıkla mavimsi olur. Kapçık ve sorguç yapısı ile ilgili bir kayıt mevcut değildir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Kayalık yamaçlar, stepler ve alpin çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde sarı yemlik, altuni tekesakalı ve altuni yemlik adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi sakalı anlamına gelir ve bu bağlamda uzun sorguç tüylerine işaret eder. Tür adı Latince altın renkli anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçek rengine dikkat çekmektedir.

Gıda

Yaprakların çiğ olarak tüketildiğine dair raporlar mevcuttur.