Teesdalia (Çobançadırı)

Özet

Teesdalia (Çobançadırı) erken dönemde çiçek açan ve istilacı potansiyeli yüksek olan küçük boylu bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Teesdalia (Çobançadırı) çıplak ya da seyrekçe havlı tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde basit ya da tabandan birkaç adet, dik ya da yükselici ve dalsızdır. Yapraklar tabanda ve gövdede ve saplı ya da sapsızdır. Taban yaprakları kalıcı, rozet halinde, saplı ve kenarları genellikle lirsi az teleksi ya da derin teleksi, nadiren düz ya da dişlidir. Gövde yaprakları yoktur ya da en çok dört adettir ve kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek durumu yalancı şemsiye halinde ve birkaç çiçeklidir. Çiçek sapı meyve zamanı yayık ve incedir.

Çanak yapraklar yükselici ila yayılıcı, yumurtamsı, çıplak ve kesecikli değildir. Taç yapraklar beyaz renkli, dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı ve çanak yapraklarla aynı uzunlukta ya da daha uzundur. Ercik 6 ya da 4 adettir. İplikçik tabanda genişlemiştir. Başçık yumurtamsıdır. Meyve sapsız, genişçe ters yüreksi ila neredeyse dairesel ve hafifçe omurgalıdır. Valf belirgin damarlı ve çıplaktır. Yumurtalık başına 4 adet tohum taslağı vardır. Tepecik topbaşlı ve düz kenarlıdır. Tohumlar tek sıra halinde, hafifçe sıkıştırılmış, kanatsız ve genişçe yumurtamsıdır. Cins Avrupa ve Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde Avustralya ve Amerika kıtalarına da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1740 – 25 Aralık 1804 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki bilimci Robert Teesdale’a adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Teesdalia coronopifolia

Teesdalia coronopifolia

Çoban çadırı