Rhynchocorys elephas (Fil burnu)

derleyen:

Tanımı

20 ila 40 cm büyüyebilir. Bitki ülgerli, salgısız ve salgılı tüylü ya da havlıdır. Gövde dik ya da yükselici, basit ya da dallıdır. Yapraklar yumurtamsı ila dikdörtgensi eliptik, 5 cm uzunluğunda ve 2,8 cm genişliğinde, sapsız ya da kısaca saplı, dişli, tepede sivri ya da küttür. Çiçek kurulu geniş bileşik salkım halinde, gevşek, birkaç ya da çok çiçekli; çiçekler yaprak koltuklarında tektir. Çiçek sapı dik yayılıcı, 4 ila 10 mm uzunluğundadır. Çanak yumurtamsı çan biçiminde, 5 ila 8 mm uzunluğunda, meyve zamanı 15 mm kadar genişleme eğiliminde, tüp 4 mm uzunluğundadır. Taç sarı ila altın renkli, 18 mm uzunluğundadır. Kapsül neredeyse dairesel, havlı ya da tüysüz; tohum 20 ila 30 arası sayıdadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kenarı, çayır ve ormanlık alanlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde filburnu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burun kaskı anlamına gelir. Cinsin boyuncuk yapısına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca fil anlamına gelir. Türün çiçeklerinden görülen fil burnuna (proboscis) benzeyen yapıya işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Euphrasia lutea, floribus elephantis caput cum proboscide referentibus”dur.

Fotoğrafları