Ranunculus arvensis (Mustafaçiçeği)

derleyen:

Tanımı

5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde kısa havlı ve dallıdır. Alt yapraklar üç parçalı, üç loblu ya da üç bölümlü iken orta yapraklar çok bölümlüdür. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Dik bir bitkidir, çiçekler sarı ve taç yapraklar parlaktır. Çanak yapraklar yatıktır. Taç yapraklar 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Yapraklar dar loblara ayrılır. Kapçık dikenlidir. Bu özelliği ile diğer Ranunculus türlerinden ayrılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalarda görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde mustafaçiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae australioris agris” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Ateş, gut ve astım tedavisinde kullanılır. Romatizmal ağrılarda diz ve parmaklara lapa halinde uygulanır.

Dikkat

Fotoğrafları